Дом-пансионатът към КДКХО отново отваря врати

April 10, 2024

След 4-годишно прекъсване Дом-пансионатът, който се намира на територията на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" отново ще отваря врати. Тази приказна къщичка е създадена през 2004 година с финансовата помощ на Министерство на здравеопазването, Фондация "Бъдеще за България" и много други дарители. Целта е да бъдат настанявани пациенти от провинцията, които се налага да останат на територията на столицата, но не е необходимо да бъдат хоспитализирани. Определени етапи от лечението и наблюдението на децата се извършват през деня в Дневния диспансер на КДКХО, но спецификата им и състоянието на пациента в този момент не позволява пътуване. В Клиниката в София се лекуват над 60% от децата със злокачествени и хронични хематологични заболявания. Това са деца от цялата страна, за които отсядането на територията на София е логистично и финансово предизвикателство.

Дом-пансионатът има нужда от освежаване, за да се превърне в един уютен пристан, където далеч от дома и семейството детето и майката да се почувстват комфортно приютени и подкрепени. С помощта на дарители ще помогнем за превръщането на тази къща в истински дом, изпълнен с топлина, домашен уют и спокойствие.

С отварянето си, той ще бъда в подкрепа и за хоспитализираните пациенти, майките ще могат да използват пералня и кухня, за да облекчат дългия престой в Клиниката.

Настаняването в Дом-пансионата ще се извършва по Процедура с насочване от медицинския екип и ще е напълно безплатно.