Да обичаш хората такива, каквито са: Разговор с Ванеса Караиванова

March 8, 2024

Едно интервю на Ванеса Караиванова за EU-CAYAS-NET -  проект, съфинансиран от Европейската комисия, който обединява водещи организации от 18 държави, активни в областта на рака при деца и младежи, за да картографират съществуващите ресурси, които са полезни за млади пациенти с рак, сървайвъри и лица, които се грижат за тях, за създаване на нови европейски насоки и овластяване на сървайвърите да се застъпват за своите права и нужди.

Автор : POLA
Диагностицирана с левкемия в детска възраст, историята на Ванеса Караиванова е история на устойчивост и издръжлив дух. Сега на 24 години тя не само танцува през живота си, но и използва опита си, за да се застъпва за други, изправени пред подобни предизвикателства. Това интервю се потапя в нейната история, изследвайки научените уроци, непоколебимата подкрепа, която намери, и целите, които продължават да подхранват нейната страст.

Как се казваш? На колко години си? От къде си?

Аз съм Ванеса Караиванова. Аз съм на 24 години и съм от София, България.

Каква беше твоята диагноза?
Остра лимфобластна левкемия

Как и кога разбра за диагнозата си?
След дълго време на отпадналост и болки в мускулите и цялото тяло, на 7 годишна възраст ми поставиха диагноза остра лимфобластна левкемия.

На какво те научи преживяването, свързано с болестта?
Това, което преживях ме научи никога да не приемам за даденост живота, който имам, да се наслаждавам на такива прости неща като топлината на слънцето, аромата на природата и времето с моите приятели и семейство. Освен това ме научи на приятен черен хумор, който според мен е от съществено значение за преодоляване дори на най-болезнените ситуации в живота 🙂

Друго нещо, което научих от моята среща с рака, е винаги да следвам сърцето си и да поемам рискове.

Никой от нас всъщност не знае колко време ни остава, така че наистина искам да опитам всичко, за което мечтаех, когато бях в болницата.

Какво ти помогна най-много по време на процеса на лечение?
Това, което ми помогна най-много по време на лечението, беше любовта и грижата на семейството ми. Също така никога не съм спирала да мечтая да се върна към живота и да правя всички неща, които обичах преди лечението. Веднага след като приключих, започнах уроци по балет.

Какво се промени в живота ти след поставянето на диагнозата рак?
Опитът с рака ми даде цел да помагам на други пациенти с рак по време на лечението им. Искам всички деца и юноши с рак да знаят, че не са сами в битката си. Наистина искам да допринеса за по-добро бъдеще както за пациентите, така и за оцелелите в моята страна и в цяла Европа.

След моята диагноза, срещнах и много други сървайвъри, някои от тях са най-добрите ми приятели досега.

Ако се срещнеш със себе си в деня, в който чу диагноза, какво би казала на по-младото си аз?
Ако трябваше да срещна себе си в деня, когато чух диагноза, вероятно щях да си кажа, че ще мога да следвам всичките си мечти и да живея живота си пълноценно. Също така бих си казал, че животът след диагнозата и по-късно след лечението ще бъде труден.

Въпреки това един ден болката и сълзите ще избледнеят и аз ще дам цялата си любов и сила за децата, които сега са на същия път.

Какво правиш в свободното си време?
Обичам да танцувам. През свободното си време винаги търся нов клас по танци, в който да се запиша.

От какво имаш нужда/искаш да за пишеш интензивен курс?
Бих искала да запиша интензивен курс по готварство. Мисля, че готвенето за приятелите и семейството е чудесен начин да изразите своята любов и грижа.

Въпреки това, много от моите експерименти с готвене завършиха с катастрофа. Често срещана грешка е слагането на сол в мъфините.

Кой е най-добрият съвет, който някога си получавала?
Че трябва да обичаме хората такива, каквито са, а не такива, каквито искаме да бъдат.

Кое е любимото ти мото в живота?
Това е цитат от филма „Амели“ - „И така, малка Амели, костите ти не са направени от стъкло. Можеш да понесете удари от живота”.

Какво те кара моментално да светнеш?
Това, което веднага ме кара да светна, са детските усмивки. Също така, брат ми.

Каква лична цел би искала да постигнеш в момента?
Моята лична цел е да получа магистърска степен по детска психология, която започнах преди няколко месеца.

За какво в живота си се чувстваш най-благодарна?
На първо място, чувствам се много благодарна за моето семейство и приятели.

Второ, чувствам се много благодарен, че имам шанса да имам красив живот след рака. За съжаление не всички пациенти имат тази възможност, което е най-голямата ми болка.

Кое приложение използваш най-много на телефона си?
Със сигурност е Instagram. Наистина ми харесва да общувам и да се чувствам по-близо до моите приятели, които живеят далеч от мен.

Източник EU-CAYAS-NET