Летни лагери

Летните лагери са част от проследяващата психосоциална грижа. Те играят решаваща роля в цялостното възстановяване на децата, които са се сблъскали със сериозно заболяване. Организират се два лагера – за деца до 10 г. с майки, братчета и сестрички и над 10 г. за деца и младежи.

Каква е целта на тази инициатива?

Празнуваме живота

  • Лагерите са празник на победата над болестите и ограниченията.

Справянето с преживяната в миналото

  • Лагерите осигуряват пространство за емоционално освобождаване и създаване на душевен комфорт. Осигуряваме спокойна и защитена среда, насърчаваме откритата комуникация, рушим бариерите и така участниците споделят своите проблеми, страхове, тревоги и мечти.

Активиране на ресурси

  • Лагерите играят изключителни важна роля за вентилиране на натрупаните болка и отчаяние, за събиране на ресурси за справяне в трудни ситуации. Най-голямата победа за всяко дете, преборило болестта е да повярва, че е герой, а не аутсайдер, да знае, че не е само и че доброто тепърва предстои.

Споделена радост и смях и изграждане на общност

  • Подчертавайки терапевтичната стойност на споделените преживявания, участниците имат възможност да разговарят, да се смеят заедно, да се наслаждават на съвместните дейности и за търсят път към щастието. Създават се ефективна среда за изграждане на общност за деца, младежи и техните родители. Това чувство за общност помага за преодоляване на чувството на изолация. Най-доброто лечение за душата е да споделиш с брат по съдба, да се смеете на несгодите и да търсите път към щастието заедно.

Учене на стратегии за справяне

  • Взаимодействията по време на лагерите предлагат възможност да се научат начини за справяне с емоционални и психологически кризи, допринасяйки за по-добро психично здраве. Придобиването на стратегии за справяне има положително въздействие не само върху самочувствието, но и върху академичните постижения, избора на кариера и цялостния успех в живота.
  • Лагерите са напълно безплатни, за да гарантираме достъп на всеки, без финансов ангажимент за семействата, защото вярваме, че всеки, минал през трънливия път, трябва да бъде подкрепен по най-добрия начин.

Лагерите наистина са фар на надежда и устойчивост!